Yaz aylarında varis tedavisi

Yaz aylarında ameliyatsız varis tedavisi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Varis Yaz Aylarında Tedavi Edilebilir mi?   

Bacak varisi toplumda çok sık görülen bir toplardamar hastalığıdır. Kılcal damarlar, yeşil renkli retiküler ya da orta boy genişlemiş damarlar daha çok bir kozmetik sorunken, büyük varisler bir hastalıktır yani bir sağlık sorunudur. Son 15 yılda hızla gelişen lazer, radyofrekans ya da köpük tedavisi gibi yöntemlerle artık tüm varisler ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Varis tedavisinin daha çok kış ya da bahar aylarında yapılması önerilir. Yazın varis tedavisi yapmak mümkün müdür? Ya da varis tedavisi sonrası denize girmek ya da güneşlenmek mümkün müdür? 

Yazın varis tedavisi

Yazın da varis tedavisi yapmak mümkündür. Ancak bir iki hususu bilmek gerekir. 

Güneşli ve sıcak havalarda varisler genellikle daha çok şikayet oluşturur. Çünkü toplardamarlar yazın daha da genişler. Bu nedenle varisi olan kişilerin güneşten kaçınmaları ve aynı nedenle sauna ya da sıcak kaplıcalara gitmemeleri önerilir. Aslında sıcak sadece bacaktaki ağrı yanma hissini artırır. Varise zarar vermez. Kalıcı bir kötüleşme yapmaz. Kışın ve soğuk havalarda varisler ve oluşturduğu şikayetler daha azdır. 

Varis tedavisinin yazın çok daha az yapılmasının en önemli sebebi tedavi sonrası 1-2 hafta varis çorabı giymez gerekliliğidir. Varis çorabı bacakları biraz sıkabilir ve yazın bu çorapların giyilmesi rahatsızlık verebilir. Ancak çok sıcak bir yerde yaşamayan kişiler ya da 1-2 hafta boyunca basınçlı çorabın giyilmesinden rahatsız olmayacak kişiler varis tedavisini yazın da yaptırabilirler. Bunun dışında artık daha ince ve konforlu varis çorapları mevcuttur ve bunlarla yazın varis tedavisi daha kolay olmaktadır.

Tedavi Sonrası Denize Girilebilir mi?

Ameliyatsız yöntemlerle yapılan varis tedavisinden yaklaşık 1-2 gün sonra bile, bacaklarda açık bir yara yoksa denize ya da havuza girmek mümkündür. Deniz sonrası iyi kurulanmak yeterlidir.

Tedavisi Sonrası Güneşlenmek Mümkün mü?

Varis tedavisi sonrası küçük bir grup hastada (%10) tedavi edilen bölgelerde kahverengi lekelenmeler olabilir. Bu lekeler zamanla tamamen geçer. Uzun süre güneşlenmenin bu lekelerin geçmesini geciktirdiği söylenir ancak bu kesin bir bilgi değildir. Bu nedenle denize girilmesinde hiç bir sakınca olmadığını söylerken güneşlenmek konusunda biraz daha temkinli oluruz. Tedaviden yaklaşık 1 ay sonra çoğu hastamızda bacaklarda lekeler tamamen kaybolur. Bu durumda güneşlenmek zarara vermez. Ancak kahverengi lekeler hala duruyorsa güneşten kaçınmakta fayda vardır. 

Yazın varis tedavisi olmak isteyenler, daha konforlu ve ince varis çorabı seçmeli, tedaviden sonraki bir hafta deniz ya da havuza girmekten kaçınmalı, ondan sonraki dönemde sadece kahverengi leke oluşan kişiler (tedavi olan hastaların %10’u) güneşlenmekten kaçınmalıdır. Özellikle büyük varisi olan kişiler yazın artan şikayetlerden bir an önce kurtulabilir. Gelişen yeni teknolojilerin yardımıyla tüm varis türlerinin ameliyatsız tedavi edilebilmesi ve yukarıda bahsettiğimiz küçük önlemlerin alınmasıyla varis tedavinin yazın yapılmasında bir sakınca yoktur.